Pınarbaşı, Azdavay'a bağlı bir köy durumunda iken, 4 Temmuz 1987 tarih ve 19507 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 3392 Sayılı Kanunla İlçe haline gelmiş olup, 26 Ağustos 1988 tarihinde faaliyete geçmiştir.
Pınarbaşı ve çevresinde sırayla Gasgaslar, Kimmerler, Lidyalılar, İranlılar, Helenler, Pontuslar, Romalılar, Bizanslılar ve Çobarlar hakim olmuş, 1460 yılından itibaren Osmanlı İmparatorluğuna katılmıştır.
Tarihi kalıntılar bakımında zengin sayılan Pınarbaşı ilçesinde Sümenler Köyü sınırlarında bulunan Ilgarini Mağarası, yine aynı köyün Kayadibi mahallesinde Hacet Kayası, Çalkaya köyünün batısında bulunan Kurtgirmez tepesinde büyük bir mağara, aynı köyün güneyinde Kedikayası, Ilıca köyünde Bizanslılardan kalma hamam, Çamkışla köyü Benle mahallesindeki yüksek va dik kayalığa insan sureti kazılmış ve yörede Kızkayası olarak bilinen örnekler verilebilir.
Pınarbaşı’da Görülmesi Gereken Yerler
Valla Kanyonu,Ilıca Şelalesi,Horma Kanyonu (Anbar Gölü),Küre Dağları,
Ilgarini Mağarası,Oluklu Yayla,Gürcü Yaylası,Asarbaşı Yaylası
Pınarbaşı’na Ulaşım
İlçeye ulaşım her yönden mümkün olup, ilçemiz İstanbul’a 520 km. Ankara’ya 315 km. mesafede bulunmaktadır. İstanbul’dan ilçemize otobüs firmaları tarafından günlük sefer yapılmakta olup AKTUR, SAFRAN ve METRO otobüs firmaları ile ilçeye ulaşım mümkündür. Ayrıca Ankara- Karabük- Safranbolu güzergahı ile Ankara- Kastamonu güzergahından da ilçemize ulaşım rahatlıkla sağlanmaktadır.Kastamonu – Pınarbaşı ile Karabük- Pınarbaşı arası günlük sefer yapan yolcu minibüsleri bulunmaktadır. Pınarbaşı Kastamonu ya 97 km, Karabük’e 75 km, Bartın’a 90 km., mesafededir.